RIIIHIMÄELLÄ TEATTERIA TEHDÄÄN YHDESSÄ!

Riihimäen Teatteri jatkaa vankalla yhteistyölinjalla. Tänä keväänä nähtävät esitykset on toteutettu tavalla tai toisella yhteistyössä. Mukana on niin paikallisista toimijoista nuorisoteatteri kuin kaupungin museoita ja vähän kauempaa Akseliteatterikumppani Tanssiteatteri Minimi. Teatteri kurottaa keväällä jälleen yli taidekentän ja valmistaa yhteistuotantona Rikosseuraamuslaitoksen ja Taittuu ry:n kanssa vankilateatteriesityksen, jonka tähtinä nähdään Hämeenlinnan vankilan viisi naisvankia.

”Ilman laajamittaista yhteistyötä emme olisi yhtä elinvoimaisia”, toteaa Riihimäen Teatterin toimitusjohtaja Matti Arnkil. ”Yhteistuotannot ja yhteistyöt luovat tekemiseemme uudenlaista energiaa ja tuovat käyttöömme hienoja resursseja. Toimintamme mahdollisuudet laajenevat entisestään ja kaupunkilaiset pääsevät nauttimaan aiempaakin vireämmästä kulttuurikaupungistaan, kun teatterin esityksiä nähdään sekä Riihimäen taidemuseolla että Riihimäen kaupunginmuseolla.” Taidemuseon kanssa toteutetaan No. 3 –esitys ja kaupunginmuseolle palaa presidentillisen hyväksynnän saanut runoesitys Ehkä liioittelen vähän. Kumpaankin esitykseen on vapaa pääsy.

Kevään ensimmäinen ensi-ilta toteutetaan yhteistyössä Riihimäen Nuorisoteatterin kanssa. Virkavalta on mustaa huumoria viljelevä tulevaisuuden kuva siitä Suomesta, jossa hyvinvointiyhteiskunnan arvot on vedetty aikapäiviä sitten alas pöntöstä. ”Halusimme Jannen kanssa antaa uuden polven tekijöille mahdollisuuden tarkastella suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuutta. Johtoajatuksenamme oli, että teatterin on tarjottava uudistuvia näkökulmia myös omaan taiteenlajiinsa. Tämän vuoksi kutsuimme Teatterikorkeakoulusta juuri valmistuneen Piia Peltolan kevään ensi-illan ohjaajaksi”, avaa Matti Arnkil taiteellisen suunnittelun prosessia. Esityksen dramaturgiasta vastaa niin ikään Teatterikorkeakoulussa opiskeleva Tarleenaa Laakko ja lavalla nähdään Teatterikorkeakoulun näyttelijäopiskelija Jonnakaisa Risto. Riihimäen Nuorisoteatterin opiskelijat suorittavat osan taiteen perusopetuksen opinnoistaan esiintymällä Virkavallassa. Vierailijana paluun Riihimäen Teatteriin tekee Jouko Puolanto ja luonnollisesti myös Katja Peacock ja Maija Siljander ovat olennainen osa esityksen ensemblea.

Kiinnostavan esitysparin Virkavallan kanssa muodostaa Liisat Ihmemaassa, jossa teatterin lavalle astelevat naisvangit Hämeenlinnan vankilasta. Tämä esitys tuotetaan yhteistyössä Taittuu ry:n ja Rikosseuraamuslaitoksen kanssa. Esityksen ohjaaja Antti Haikkala on rakentanut käsikirjoituksen yhdessä näyttelijöidensä kanssa. Tarina noudattelee klassikkosadun kulkua, tosin tätä teehetkeä on terästetty työryhmän omilla näkemyksillä ja kokemuksilla. Esitystä ei suositella alle 12-vuotiaille.

Akseliteatteritoiminta tuo Riihimäelle Suomen yhden kansainvälisimmän ohjaajan Cilla Backin käsikirjoittaman ja ohjaaman kokonaistaideteoksen Elämä. Luvassa on monitasoinen ja useaa taiteenlajia yhdistävä teos, joka kertoo vanhenemisen tärkeydestä ja siitä hinnasta, jonka kukin meistä elämästään maksaa. Toinen kevään Akseliteatteriesitys on taidemuseolla nähtävä No. 3.

Virkavallan tiedotustilaisuus järjestetään ke 7.2. klo 12.00.
Liisat Ihmemaassa –vankilateatteriesityksen tiedotustilaisuus pidetään ti 27.2. klo 11.00.

Tarkemmat ohjelmistotiedot ja esityskuvaukset löytyvät osoitteesta www.riihimaenteatteri.fi.
Lehdistökuvat: https://www.flickr.com/gp/riihimaenteatteri/6niJ4h
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: toimitusjohtaja Matti Arnkil, 050 467 0276 tai matti.arnkil@riihimaenteatteri.fi.