Syksyistä vispilänkauppaa Riihimäen Teatterissa!

Me Riihimäen Teatterissa katsomme vispilänkauppaa tänä syksynä laajasti. Sitä on monenlaista, sekä romanttista että arkista. Se on ihmisten kohtaamista, välien selvittelyä ja yhteistyötä, parhaassa tapauksessa se päätyy rakkauteen. Riihimäen Teatterin syksyinen vispilänkauppaohjelmisto koostuu monenmoisista ensi-illoista ja vierailuista. Käytetäänpä perinteisen teatterivispilän rinnalla myös digitaalistakin vispilää.

Syksyiset ensi-illat avaa Morris Panychin huippusuosittu komedia Täti ja minä. ” Kyseessä on raadollisuudessaan hysteerisen hauskaksi ja suloisen helläksi kuvailtu teatterielämys, jonka rooleissa loistavat Katja Peacock ja Eero Ojala.” kertoo Riihimäen Teatterin taiteellinen johtaja Janne Saarakkala. Esityksen ohjaa Taru Kivinen, joka lupaa esityksen olevan itkettävän hauska ja pohjattoman surumielinen komedia meistä, jotka olisimme mieluummin amarylliksia tai jäljelle jäänyttä kutinaa.

Pesärikon saavuttama huima suosio syksyllä 2017 siivittää Riihimäen Teatterin lavalle yhteistyön uuden hedelmän. Maria Jotunin komediaklassikko Miehen kylkiluu saa Mikko Roihan käsittelyssä uuden, raikkaan tulkinnan, joka on kuin kuuma räiskäle: se polttaa ihanasti kättä ja suuta. Riihimäen Teatterista mukana työryhmässä on Maija Siljander ja hänen kanssaan lavalla nähdään Paavo Honkimäki, Hannele Laaksonen, Anne Niilola ja Ulla Reinikainen.

Kun räiskäleen polte on suusta jo hieman hälvennyt, täyttää Scandic Riihimäen tilat arktinen teatteribarbeque -ensi-ilta, jonka liekki puraisee, mausteet polttavat ja suutuntuma säilyy pitkään. Luvassa on Ruokateatterin PIDOT! -kabaree. Tänä vuonna ei ole luvassa sievisteleviä illallisia vaan pöytiin kannetaan vadeittain ruokaa ja esitys tunnustelee riskiä kaihtamatta esiintyjän ja katsojan välisen vuorovaikutuksen rajoja laulun, tanssin ja teatterin keinoin. Tähän kabareeseen sisällön loihtivat Johanna Keinänen, Mika Juusela, Noomi Forslund ja Liisa Ruuskanen.

Ettei meno äidy joulun lähetessä aivan sekopäiseksi, niin päästetään teatterilla perinteet valloilleen. Etelä-Hämeen Tanssiopiston kanssa yhteistyössä tuotettava klassikkobaletti Pähkinänsärkijä tulee ihastuttamaan katsojia joulukuussa. Baletissa tanssii Etelä-Hämeen Tanssiopiston opiskelijoita ja baletin ammattitanssijoita. Tanssijoiden lisäksi roolin saa nukketeatteritaiteilija Hannu Räisän luoma Pähkinänsärkijä-nukke sekä Riihimäen Teatterin näyttelijä Katja Peacock Marien äidin roolissa. Lavalla nähdään visuaalisesti loistava baletin maailma pukuineen ja upeine koreografioineen.

Teatterin digitaaliset vispilät viuhuvat jo huhtikuun alussa, kun #digiteatterin #kaaosperhonen -teoskokonaisuus ottaa ensimmäiset siiveniskunsa. #kaaosperhonen on immersiivinen teoskokonaisuus. Se on toisiinsa kytkeytyvien ja keskenään vuorovaikutuksessa olevien tapahtumien, tilojen ja esitysten verkosto, joita yhdistää Chelsea Manningin elämäntarina. Keskeisenä esitysten tapahtumapaikkoina on sosiaalinen media ja sen eri alustat. #kaaosperhonen etenee temaattisissa kvartaaleissa, jotka rakentuvat Manningin eri elämänvaiheiden ympärille. Parhaiten #kaaosperhosen lentoa pääsee seuraamaan Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa kanavatunnuksella @digiteatteri.

Akseliteatteritoiminta tuo Riihimäelle PIDOT!- ja Miehen kylkiluu -esitysten lisäksi Hybrid Momentum ja Juha -teokset. Ensimmäinen on tanssillinen hybridi nykytanssin ja katutanssin liitosta ja Juha on Juhani Ahon romaanista sovitettu balladi rakkaudesta vailla kotimaata. Kaiken tämän lisäksi syysohjelmistoon omat vispilänsä tunkevat nämä vierailut: Stand Uppia!, Kostaja, Turkka kuolee, Sinun silmiesi tähden, Halun viemää ja VSOPimproklubi.

Lippuostoksille pääsee täältä!